İçeriğe geç

İl Sağlık Müdürü aile hekimlerinin tepkisini çeken yönetmeliği savundu

Aile hekimleri, yeni ‘Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ nedeniyle ikinci kez eylem kararı alırken, Denizli Sağlık Müdürü Berna Öztürk, hekimlerin tepkisini çeken yönetmeliği savundu.

Haber Merkezi
Twitter Facebook WhatsApp Telegram
Yayınlanma: 28 Kasım 2024 - 16:19:40 Güncelleme: 28 Kasım 2024 - 16:19:40

Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, Sağlık Bakanlığı tarafından yürürlüğe giren yeni ‘Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ hakkında açıklama yaptı. Öztürk, yönetmeliğin hangi yenilikleri getirdiğini ve bunların sağlık hizmetlerine nasıl yansıyacağı hakkında şu bilgileri verdi:

 “Denizlimizde 1. basamak sağlık hizmetlerinde 132 Aile Sağlığı Merkezimizde 356 Aile Hekimimiz ve aile sağlığı çalışanlarımız ile hizmet veriyoruz. İlimizde aile hekimi birimi başına düşen nüfus ortalaması 2 bin 976’dır.

Yeni yönetmelikle bir hekimin sorumlu olabileceği nüfus 4 binden 3 bin 500’e düşürüldü. Vatandaşlarımıza daha fazla vakit ayrılabilmesi, bu sayede aile hekimlerimizin asli görevlerinden olan koruyucu sağlık hizmetinin daha etkin sunulabilmesi vatandaş ve çalışan memnuniyetinin arttırılması hedeflenmektedir.

Akılcı olmayan ilaç kullanımı, insanlarda bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına veya uzamasına, tedavi maliyetlerinin artmasına neden oluyor. Gereksiz antibiyotik ve ilaç kullanımı, küresel bir sağlık sorunu haline gelmiştir; ülkemiz dünya ortalamasının 2,5 kat üzerindedir. Bakanlığımız antibiyotik direncinin önlenmesi için gereksiz antibiyotik kullanımını sınırlandırmayı amaçlıyor.

Bakanlığımız yeni yönetmelikle; akılcı ilaç uygulamalarını teşvik ediyor; aşırı kullanımının başkaca sağlık sorunlarına yol açtığını bildiğimiz bazı mide ilaçları (PPİ) ve bazı ağrı kesici ilaçların da dikkatli kullanılmasını teşvik ediyor. Vatandaşlarımızın, tavsiye üzerine ilaç kullanmasını istemiyoruz.

Biz aile hekimlerimizle iyi bir korucu sağlık hizmeti verebilirsek hasta olan vatandaşlarımızın sayısı azalacaktır. Bu da hastalıktan dolayı kişinin kaybedilmesi, ilaç, hastane ve tetkik masrafları hepsinin önlenebilir olması, hem 2. basamak hem de 3. basamak sağlık hizmetlerinin rahatlaması demektir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir