İkinci el araç satışında yeni düzenleme
Ticaret Bakanlığı, ikinci el motorlu kara taşıtı satışlarına yönelik yeni bir yönetmelik yayımladı. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik" ile ikinci el araç ticaretinde güvenlik önlemleri artırıldı.
Bakanlık, otomotiv sektöründe adil, rekabetçi ve istikrarlı bir piyasa yapısının korunması amacıyla bu düzenlemeyi hayata geçirdi. Yönetmelikte, özellikle ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin önemli değişiklikler yapılırken, sıfır araç ticaretinde distribütör ve yetkili satıcılara yönelik yeni yükümlülükler de getirildi.
GÜVENLİ ÖDEME SİSTEMİ ZORUNLULUĞU
Vatandaşların taşıt alım satımında dolandırıcılık faaliyetlerinden korunması amacıyla, ikinci el araç satışlarında “Güvenli Ödeme Sistemi”nin kullanılması zorunlu hale getirildi. Bu sistem, sahte para kullanımı, nakit ödeme zorlukları ve satış bedelinin ödenmemesi gibi riskleri ortadan kaldırmayı hedefliyor.
SİPARİŞ FORMU VE KAPORA DÜZENLEMESİ
Kısmi ödeme alınan siparişlerde alıcı mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla, yetkili satıcılara sipariş formu düzenleme zorunluluğu getirildi. Bu form olmadan alıcıdan herhangi bir ödeme talep edilemeyecek. Ayrıca, kaporası alınan araç 45 gün içinde teslim edilecek ve teslimata 7 gün kalıncaya kadar satış fiyatının yüzde 10’undan fazla kapora alınamayacak.
DİSTRİBÜTÖR VE YETKİLİ SATICILAR İÇİN YENİ KURALLAR
Distribütör ve yetkili satıcılara yönelik adil rekabet ortamını sağlamak ve haksız ticari uygulamaları engellemek amacıyla yeni kurallar belirlendi. Distribütörler, fatura tarihinden sonra taşıt fiyatında artış yapamayacak ve taşıtı 15 gün içinde yetkili satıcıya teslim edecek. Yetkili satıcılar ise ÖTV ve KDV’si ödenmiş taşıtın fiyatını artıramayacak ve taşıtı 15 gün içinde alıcıya teslim etmek zorunda olacak.
YETKİ BELGESİ DÜZENLEMESİ
İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesi alımında yaşanan sıkıntıların önüne geçmek amacıyla, iş yeri açma ve çalışma ruhsatı şartı yetki belgesi şartlarından çıkarıldı. Ancak, işletmelerin ruhsat mevzuatı kapsamında iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alma yükümlülükleri devam edecek. Ayrıca, yetki belgesi şartları arasında lise mezuniyeti şartı korunurken, 1 Mart 2025’e kadar yapılan başvurular için bu şart aranmayacak.
İHALE VE ÖN DEĞERLENDİRME KURALLARI
Elektronik ortamdaki ihalelerin güvenli ve şeffaf şekilde gerçekleştirilmesi için asgari kurallar belirlendi. İhale platformu ve ön değerlemeye ilişkin yükümlülükler ise 1 Ocak 2025’te yürürlüğe girecek. Ödeme sistemine ilişkin değişiklikler işletmeler için hemen, diğer kişiler için bir ay sonra yürürlüğe girecek.
Bu yeni düzenlemelerle birlikte, ikinci el araç piyasasında daha güvenli ve şeffaf bir ticaret ortamı sağlanması hedefleniyor. KAYNAK: AA
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/otomotiv-satislarina-yeni-duzenleme/3313891