İçeriğe geç

DALAMAN ÇAYI’NA HES’E YARGI ENGELİ

Özel bir şirketin Dalaman Çayı’nın Karaismailler bölgesinde kurmayı planladığı hidroelektrik santrali için verilen ÇED olumlu raporu yargıya taşındı. Denizli 2. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Haber Merkezi
Twitter Facebook WhatsApp Telegram
Yayınlanma: 15 Temmuz 2024 - 12:43:34 Güncelleme: 15 Temmuz 2024 - 12:43:34

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yaklaşık 4 yıl önce Dalaman Çayı’nın Acıpayam’da Karaismailler köyü bölgesi bölümünü özel bir şirkete 49 yıllığına kiraya vermişti. Şirket hazırladığı proje ile bölgeye Karaismailler Regülatörü ve HES projesi planladı. Bu amaçla yürütülen çalışmalar kapsamında Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) çalışması başlatmış bakanlık da ÇED raporunu onaylamıştı. 

Projeye göre suyun 5 kilometrelik kısmı kanallar içine alınarak yüzey akışı ortadan kaldırılması planlandı. Aynı zamanda bölgeye 13 metre yüksekliğinde baraj gövdesi yapılacağı fakat duruma göre bu yüksekliğin artırılabileceği de raporda yer aldı. 

ALICI KÖYÜ ETKİLENECEKTİ

Projenin hayata geçirilmesi durumunda Alıcı köyündeki bazı üreticiler tarım topraklarını kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Bazı tarla ve bahçelerin yanı sıra sınırlı sayıda yapının da su tutması durumunda baraj gölünün suları altında kalacağı hesaplandı. Bölgedeki 250 dönüm arazinin su altında kalacağı ifade edildi. 

Projeden haberdar olan Büyük Menderes İnisiyatifi ve bölge sakinleri HES projesine karşı mücadele başlattı. Denizli Barosu’na kayıtlı avukatlar Hazel Somkaya, Yağmur Yalçın ve Egecan Ormancı, bakanlığın ÇED olumlu kararını yargıya taşıdı. Denizli 2. İdare Mahkemesi’nde görülen duruşmada ÇED olumlu kararı hakkında mahkeme heyeti yürütmeyi durdurma kararı verdi. Yargılama devam ederken alınan bu karar bölgede tek bir çivi bile çakılmasının önüne geçmiş oldu. Çevre örgütleri mahkeme kararından duydukları memnuniyeti dile getirdi. 

KÖYLÜLER DE İTİRAZ ETMİŞTİ

Suyun kullanım hakkının özel bir şirkete verilmesi bölge sakinlerinin de tepkisini çekmişti. Zaten su konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirten üreticiler, şirketin kendilerine su vermeyeceğini savunmuştu. Bölge sakinleri baraj yüksekliğinin 23 metreye çıkması durumunda ise binlerce dönüm arazinin sular altında kalmasından endişe duyduklarını ifade ediyor. Üreticiler, “Topraklarımız ve suyumuz elimizden alınmasın.  Bu proje bölgedeki tarım ve hayvancılığı bitirir” ifadelerini kullandı. 

SOMKAYA: İŞLEM YAPILAMAYACAK

Mahkeme kararı ile birlikte bölgede yatırım yapılamayacağını belirten, hukuki süreci takip eden isimlerden CHP Acıpayam İlçe Başkanı Hazel Somkaya, “Baraj çalışması nedeniyle bazı tarım toprakları ve yerleşim yerleri sular altında kalacak. Proje bölge halkına faydadan çok zarar getirecek bir proje. Üretici suyu kullanamayacak. Ayrıca doğaya da büyük ölçüde zarar verecek. Dalaman Çayı’nda yaşanan kirlilik sorunu henüz çözülemedi. Daha bu sorun çözülmemişken baraj projesinin gündeme gelmesi bu bölgedeki üretimi tamamen bitirir. Mahkeme ÇED olumlu kararı hakkında yürütmeyi durdurma kararı aldı. Bu kararla dava sonuna kadar herhangi bir inşaat yapamayacaklar. ÇED raporu ile ilgili de başkaca işlem yapılamayacak” ifadelerini kullandı. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir