İçeriğe geç

Uzman doktor Ünsal Ayça Vergili’den kulak çınlamasına karşı uyarı

Denizli Devlet Hastanesi Kulak, Burun Boğaz Hastalıkları Uz. Dr. Ünsal Ayça Vergili daha önce herhangi bir problem olmadan son 3 gün içerisinde kulakta çınlama ve uğultunun eşlik ettiği şikâyetlerle oluşan ani işitme kaybının tedavi edilmezse olumsuz sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

Haber Merkezi
Twitter Facebook WhatsApp Telegram
Yayınlanma: 4 Aralık 2024 - 11:47:25 Güncelleme: 4 Aralık 2024 - 11:47:26

Ani işitme kaybının çoğu zaman hastalar tarafından önemsenmediğini nasılsa geçer düşüncesiyle tedaviye geç başlandığını belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ünsal Ayça Vergili; “  Daha önce herhangi bir problem olmadan, 72 saat içinde gelişen, işitme testinde  birbirini takip eden üç frekansta en az 30 dB’den fazla kayıp görülmesi durumu ani işitme kaybı olarak tanımlanmaktadır. Bir sabah uyandığınızda kulağınızın birinde işitme kaybı olduğunu hissettiniz. Önce durumun üzerine düşmediniz, geçer diye düşündünüz günlerce hatta bazen aylarca beklediniz. İşte bu yapılmaması gereken büyük bir hatadır. Çünkü ani işitme kaybı yaşıyor olabilirsiniz ve bu durumda bir KBB uzmanına başvurup tanı konulması ve 3 gün içerisinde tedaviye başlanması çok önemlidir” dedi.

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları  Uzmanı Op. Dr. Ünsal Ayça Vergili ani işitme kaybının yapılan işitme testi ile tanı konulabilen bir hastalık olduğunu, 30-60 yaş arasındaki kişilerde daha sıklıkla görüldüğünü, genellikle tek kulağın etkilendiğini nadiren iki kulakta da işite kaybı olabileceğini söyledi. Vergili: “ Ani işitme kaybının çoğu zaman sebebi belirlenememekle birlikte viral enfeksiyonlar, damarsal hastalıklar ve bazı kronik hastalıklar, çeşitli iç kulak hastalıkları bu duruma neden olabilmektedir. Kabakulak, kızamık ve üst solunum yolu enfeksiyonları gibi viral hastalıklar iç kulağa zarar vererek ani işitme kaybına neden olabilir. Ani işitme kaybıyla birlikte başlayan kulak çınlaması da eşlik edebilmektedir. Çoğu hasta kulak çınlamasının işitme kaybına neden olduğunu düşünerek geçmesini beklemekte ve hekime gitmekte geç kalmaktadır” ifadesini kullandı.

İLK 3 GÜN ÇOK ÖNEMLİ

İşitme kaybında erken tanı ve tedavinin ilk 3 gün içinde başlamasının hastanın iyileşmesi açısından büyük önem taşıdığını açıklayan Op. Dr. Ünsal Ayça Vergili,  tedaviye başlama süresi ne kadar gecikirse iyileşme beklentisinin de o kadar azalacağını ve kalıcı işitme kaybının yaşanabileceğini aktardı. Vergili:“ Ani işitme kayıplarında ilaç tedavisi önemli bir yer tutmaktadır. Günümüzde ilaç tedavilerine yanıt alınamamış veya eşlik eden hastalıkları nedeniyle ilaç kullanamayan hastalarda hiperbarik oksijen tedavisi de önerilmektedir. Sonuç olarak ani işitme kaybı erken tanı ile tedavi şansının çok daha yüksek olduğu ve atlanmaması gereken acil bir hastalıktır. Hastaların ani olarak başlayan bir işitme kaybı hissetmeleri durumunda en kısa sürede KBB Uzmanına başvurmaları çok önemlidir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir