Hekimler yeniden iş bırakacak
Denizli Sağlık Platformu, aile hekimlerinin 6-10 Ocak tarihleri arasında, devlet ve üniversite hastanelerinde görevli hekimlerin ise 8 Ocak’ta iş bırakacağını açıkladı.

Tabip Odaları, sağlık sendikaları ve aile hekimlerinin Aile Hekimi Yönetmeliği’ne itirazları devam ediyor. Sağlık Bakanlığı’nın eylemlere kayıtsız kalması nedeniyle sağlık çalışanları yeniden eylem kararı aldı. Denizli Sağlık Platformu, aile hekimlerinin 6-10 Ocak tarihleri arasında iş bırakacağını açıkladı. 8 Ocak’ta ise devlet ve üniversite hastanelerinde görevli hekimler iş bırakacak.
“Hala sesimize kulak veren yok” diyen Denizli Sağlık Platformu’nun yaptığı yazılı açıklama şu şekilde:
Yeni Sağlık Bakanı’nın kişisel inisiyatifi ile yürürlüğe koyduğu yeni Aile Hekimliği Sözleşme Yönetmeliği 1 Kasım’da yürürlüğe girmiştir. Sahada çalışanların deneyimlerine kulak vermelerini sağlamak için 2 kez uyardık. Ama Sağlık Bakanlığı yöneticileri kafalarını kuma gömmüş, bu gidişin toplum tarafından kabullenilmesini bekliyorlar.
Yönetmeliğin vereceği zarar o kadar belirgindir ki, sözleşme imzaları öncesinde bakanlık sistem üzerinde oynayarak aralık ayında kendi koyduğu kuralları uygulamamıştır. Aile hekimleri için çıkarılan yönetmelik sağlık sisteminin yapısal sorunlarını Aile Hekimlerinin sırtına yükleyerek Aile Hekimliği sistemini bir çıkmaza sürüklemeye adaydır.
Bu davranış şekli sadece aile hekimliği için geçerli değildir. Devlet hastanelerinde, üniversitelerde sorunlar dağ gibi yığılmıştır. Sağlık bakanlığı için hastalar sadece doktorun yüzünü görüp reçetesini alsın yeterlidir. Sistem aksıyormuş, hastalarla doktorlar arasında güven ilişkisi kurulamıyormuş, kaliteli sağlık hizmeti verilemiyormuş, kişilerin cebinden yaptığı sağlık harcamaları yükseliyormuş, şiddet artıyormuş umurunda değildir.
Bizler
Her gün şiddet tehdidi altında çalışıyoruz
Parça parça her ay belirsiz bir gelire mahkûm ediliyoruz
Emeklilik haklarımız bizi ölene kadar çalışmaya zorluyor
Her gün insan haklarına aykırı bir iş yüküyle boğuşuyoruz
Hastalarımıza 5 dakika ayırmak zorunda bırakılıyoruz
Zorla Sağlık hizmetinin doğasına aykırı bir şekilde vardiyalı çalışmaya zorlanıyoruz
Geçici görevlendirmelerle oradan oraya savruluyoruz
İlk güçlü depremde yıkılacak binalarda hastalarımızla beraber ölümü bekliyoruz
Yöneticilerinin nobran tavırları nedeniyle işyerlerimizde huzur kalmadı
Üniversiteler sürekli bir borç yükü altında eziyorlar
Tıp Doktoru, Öğretim Üyelerinin özlük hakları yetiştirdikleri öğrencilerin gerisinde
Tıp eğitiminin kalitesiyle ilgili hiçbir kaygıları yok
Uzmanlık eğitimini içinden çıkılmaz hale getirdiler
Ülkemizin en başarılı öğrencilerinin iyi eğitim alma haklarını ellerinden aldılar
Sanki birileri kalitesiz doktor yetiştirilsin diye elinden geleni yapıyor
Bu yüzden sağlık örgütleri merkez yönetimleri Ankara’da yapılan toplantıda 6-10 Ocak tarihleri arasında Aile Hekimliklerinde, 8 Ocak’ta da bütün devlet ve üniversite hastanelerinde iş bırakma kararı almıştır.
Denizli Sağlık Platformu olarak bu haftayı Sağlık Sistemi’nde yaşanan sorunları kamuoyu ile paylaşabilmek ve sorunların çözümlerini paylaşabilmek için fırsat olarak görüyoruz.