İçeriğe geç

Bakan Göktaş, “Aile Yılı” kapsamındaki projelerin detaylarını açıkladı

Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Aile Yılı” kapsamında açıkladığı projelerle ilgili detaylı açıklama yaptı. Göktaş, evlenmek isteyen gençlere 150 bin lira faizsiz kredi verileceğini ve doğan ilk çocuk için tek seferlik 5 bin TL, ikinci çocuk için aylık 1.500 TL, üçüncü çocuk için ise aylık 5 bin TL yardım yapılacağını söyledi.

Haber Merkezi
Twitter Facebook WhatsApp Telegram
Yayınlanma: 14 Ocak 2025 - 12:21:28 Güncelleme: 14 Ocak 2025 - 12:21:29

Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, TRT Haber’de yaptığı açıklamalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2025 yılını “Aile Yılı” ilan ettiğini hatırlatarak, bu kapsamda aile ve gençlere yönelik önemli projeler geliştirdiklerini söyledi.

GENÇLERE 150 BİN LİRA FAİZSİZ EVLİLİK KREDİSİ

Nüfus yapısını destekleyecek çalışmalar yapıldığını söyleyen Bakan Göktaş, “Diğer yandan hem ailelerimizi hem doğurganlık hem genç ve dinamik nüfus yapımızı destekleyecek sağlıklı nüfus yapımızı destekleyecek bazı çalışmalar hayata geçireceğiz. Bunu icra kurulunda Nüfus Politikaları Kurulunda icra edeceğiz. Geçtiğimiz perşembe günü, Cumhurbaşkanımızın ilan ettiği müjdeleri de kurulda bir karara bağladık farklı bakanlıklarla istişare ederek. Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle 2025 yılı Aile Yılı olarak da bu kapsamda ele alındı. Aile yılının inşallah 81 ilimizde gerçek manada icra edileceği bir yıl olmasını temenni ediyorum.” dedi.

Faizsiz kredi imkanının 81 ile yayıldığını belirten Bakan Göktaş, “Aile ve Gençlik Fonu kapsamında evlilik kredisi gençlere 150 bin liralık ve 4 yıl vadeli 2 yıl geri ödemesiz bir krediden bahsediyoruz. Geçtiğimiz yıl bunu deprem bölgesinde yani depremden en çok etkilenen illerden başlatmıştık. Akabinde biz bunu Bartın, Zonguldak, Karabük, Osmaniye doğurganlığın en düşük olan illeri ikinci pilot bölge olarak eylül ayında kapsam içine almıştık. Sayın Cumhurbaşkanımız da dün müjdelediği gibi 81 ilimizde bütün gençlerimize bu desteği sunacağız. Amacımız gençlerimiz yuva kurarken onlara destek olmak, onların yanında bulunmak.” ifadesini kullandı.

KREDİYE BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

Aile ve Gençlik Fonu’na ülke genelinde başvuruların dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilanıyla birlikte başladığını hatırlatan Göktaş, “Dijital platformdan e-Devlet üzerinden de başvurabiliyorlar. Evlenecek çiftlerimizin 18-29 yaş arası olması gerekiyor. İki çiftimizin tabii ki bu sürece dahil olması gerekiyor. 2,3 asgari ücreti geçmemeleri gerekiyor. Dolayısıyla belli başlı kriterler var. Fakat aynı zamanda evlilik öncesi eğitim programına katılıyorlar. Evlendikten sonra da danışmanlık hizmetlerimiz devam ediyor. Özellikle onlara evlilikle ilgili farkındalığı, soru işaretlerine cevap vermek adına Bakanlığımızın temsilcileri tarafından bakanlığımız tarafından onlara çok önemli eğitim ve danışmanlık hizmetleri veriliyor. Evlilik öncesi eğitim programlarımızı bu minvalde güncelledik. Evlendikten sonra da onları 6 ay sonrasında hanelerinde ziyaret gerçekleştiriyoruz. İhtiyaçları varsa onların yanında bulunuyoruz. Aile ve Gençlik Fonu web sayfamız var. Oradan da detayları görebiliyorlar. Takip edebilirler.” diye konuştu.

ÇOCUK YARDIMLARI ARTIRILDI

Doğurganlığı teşvik etmek amacıyla doğum yardım desteğini artırdıklarını ifade eden Bakan Göktaş, “Doğum yardımı ile ilgili mevcut bir çalışmamız vardı. Fakat 2015 yılından bugüne pek güncellenmemişti. 2015 yılında 300 liralık ilk doğuma bir destek vardı. İkinci çocuğa 400 lira, üçüncü çocuğa da 600 liralık tek seferlik bir destek. Tabii biz de bu minvalde bir çalışma gerçekleştirdik ve doğurganlığı teşvik etmek amacıyla da çok önemli bir desteği sunduk. İlk doğumda 5 bin liralık tek seferlik bir nakdi yardım. 1 Ocak 2025 aile yılı kapsamında başlattığımız bir destek programı. İkinci çocuk için bin 500 liralık düzenli bir yardıma geçiyoruz. Her ay annenin hesabına yatırılacak. Üçüncü çocuk itibarıyla ise 5 bin liralık bir destek. Bu da aylık ve annenin hesabına yatırılacak bir destek. 3 ve sonrası içinde 5’er bin lira olarak bu destek devam edecek. Çocuk yardımlarımız çocuklarımız 5 yaşını tamamlayana kadar da süreceğini özellikle vurgulamak istiyorum.” dedi.

ESNEK ÇALIŞMA MODELİ GÜNDEMDE

Esnek çalışma modeliyle hem anne hem babalara destek olunacağını belirten Bakan Göktaş, “Yaptığımız çalışmalarda mesela ev hanımlarının doğurganlık hızı 1,72, çalışan kadınların oranı 1,38. Yani arada aslında çok çarpıcı bir fark yok. Yalnız buna rağmen esnek çalışma modellerini gündemimize getiriyoruz. Cumhurbaşkanımız da dün ifade etti. Bu konuda da çalışmalarımız var. Önümüzdeki dönemde bununla ilgili gelişmeleri de kamuoyuyla paylaşacağız. Diğer yandan kreş yardımları çok kıymetli. Kadınların ve ailelerin ev ve iş yaşam dengesine destek olabilecek tedbirler almayı önemsiyoruz. Yani çocuklarımız olduktan sonra nereye bırakacağız, bu konuda güvenilir bir yere bırakmak, dolayısıyla o konuda da gerçekten önemli adımlar atıyoruz. Zaten bakanlığımızın halihazırda mevcut kreşleri vardı. Bunu tüm Türkiye’ye yaygınlaştıracağız. Amacımız burada aileleri hem anneleri, hem babaları desteklemek, evlilik süreçlerinde desteklemek, anne baba olduklarından sonra da desteklemek ve onlara iş ev ve yaşam döngüsü arasında bir tercih yapmak zorunda bırakmadan onlara her türlü desteği sağlamak, onların yanında bulunmak, çocuk desteklerimiz, kreş desteklerimiz, esnek çalışma modellerimiz, farklı çalışmalarımızda önümüzdeki aylarda inşallah kamuoyuyla paylaşacağız.81 ilimizde öncelikle valilerimizle beraber aile yılını aileyi güçlendirmeye yönelik birçok proje hayata geçireceğiz. Farklı bakanlıklarla özellikle bu sene aileye değer veren Uluslararası Aile Zirvesi düzenleyeceğiz. Aileye değer veren etkinlikler hayata geçireceğiz. Aile film festivali düzenlenecek. Herkes için bir bu minvalde de farkındalık yaratacak projeleri biz Türkiye genelinde yaygınlaştıracağız. Aile yılımızın tüm Türkiye için hayırlara vesile olmasını diliyorum.” ifadesini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir