Denizli’de Sağlık Çalışanlarından İş Bırakma Eylemi
Denizli’de aile hekimleri ve sağlık çalışanları iş bıraktı. Yeni yönetmeliğe tepki göstermek amacıyla iş bırakma eylemi başlatan sağlıkçıların eylemi 6 Aralık Cuma gününe kadar devam edecek.
Denizli’de aile hekimleri ve sağlık çalışanları, özlük hakları ve yeni düzenlemelere karşı tepkilerini dile getirmek için 2-6 Aralık tarihleri arasında iş bırakma eylemi başlattı. Eylem kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan sağlıkçılar, düzenledikleri basın açıklamasıyla taleplerini kamuoyuna duyurdu. Siyasetçilerinde katıldığı eylemde, basın açıklamasını Denizli Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç okudu.
“SAĞLIK SİSTEMİ ÇIKMAZA SÜRÜKLENDİ”
Kendilerini “1,5 milyonluk bir sağlık ailesi” olarak tanımlayan Başkan Ardıç, sağlık sistemindeki sorunların hem çalışanlar hem de hastalar için dayanılmaz hale geldiğini ifade etti. Sağlık çalışanlarının özlük hakları ve çalışma koşullarının masa başında alınan kararlarla sürekli değiştirildiğini belirten Ardıç, “Her gün yeni bir düzenleme ile özlük haklarımız, kurumlarımız ve hastalarımız üzerinden bir yap-boz oyunu oynanıyor. Yapılan bütün önerilere Sağlık Bakanlığı kulaklarını tıkamış durumda. Bu saygısızlık, mesleğimizi ve seçtiklerimizi hiçe sayan bir kayıtsızlık içerisinde devam ediyor.” dedi.
“HASTA-DOKTOR İLİŞKİSİ PARAYA ENDEKSLENDİ”
Aile Hekimliği Sözleşme Yönetmeliği’nin sahadaki çalışanların görüşleri dikkate alınmadan hayata geçirildiğini vurgulayan Ardıç, yönetmeliğin hasta-doktor ilişkisini tamamen paraya endeksli bir yapıya dönüştürdüğünü ifade etti. Yeni düzenlemede aile hekimlerinin temel ilaçlar üzerinde bile karar verme haklarının sınırlandırıldığını, yaşanan sistem sorunlarının sorumluluğunun ise haksız bir şekilde aile hekimlerine yüklendiğini belirtti.
Aile hekimlerinin iş yükünün artmasından, çalışma koşullarının kötüleşmesinden ve emeklilik haklarının belirsizliğinden dolayı mesleklerini sürdüremeyecek noktaya geldiklerini dile getiren Ardıç, “Gerçek sorunlarımızın adı bile geçmiyor. Depreme dayanıksız binalarda çalışıyor, emeklilik haklarımızla ölene kadar çalışmaya mahkûm ediliyoruz. Her gün insan haklarına aykırı iş yüküyle mücadele ediyoruz.” dedi.
“SAĞLIK ÇALIŞANLARI ŞİDDET VE BELİRSİZLİK İÇİNDE”
Eylemin temel odağında aile hekimleri için getirilen düzenlemeler olduğunu belirten Ardıç, benzer düzenlemelerin devlet ve üniversite hastaneleri için de yapılacağını dile getirdi. Sağlık çalışanlarının her gün şiddet tehdidi altında çalıştığını vurgulayan Ardıç, belirsiz gelir koşullarında mücadele ettiklerini söyledi. Ardıç, birçok meslektaşının ya mesleği bıraktığını ya da yurtdışında gelecek aradığını ifade etti. Sorunların çözümü için örgütlenme ve dayanışmanın önemini vurgulayan Ardıç, eylemlerinin haklarını savunmak için devam edeceğini belirtti.
Sağlık çalışanlarının eylemi 6 Aralık’a kadar sürecek.